TIP TOP

Wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Elke maand tippen we een of meer wijnen die aanleunen bij het topsegment en toch betaalbaar blijven. Te mooi om waar te zijn?  Niets is minder waar, u krijgt waar voor uw geld. Tip top wijnen zijn dan ook beperkt voorradig. Wees er dus snel bij want op = op!

 

PRÉJUGÉS  LES PAIENS

MAISON VENTENAC

PROMO - Tot 31 mei 2021
9,95 euro  i.p.v. 11,00 euro

CHARDONNAY 

Maison Ventenac - Languedoc 

2020 - Frankrijk

  • Wijn

Intens lichtgele kleur. Expressieve aroma’s in de neus vansteenvruchten, tropisch fruit, witte bloemen en vanille. De wijn heeft een vijftal maanden op eikenvaten van 2000 liter gelegen. Dit geeft in de neus heel subtiel doch present een vleugje hout. De smaak van de wijn in de aanzet is subtiel, rijp, romig en zeer aangenaam. We zitten hier duidelijk met perfect fruit van de Chardonnay druif. In de afdronk merken we het subtiele houtgebruik. Dit geeft extra fijne en mooie lengte zonder dat er één smaak te dominant is. De wijn is ondanks zijn piepjonge leeftijd, reeds in harmonie en kan een zeer brede waaier van gerechten aan. Van subtiele en elegante, koude of vegetarische gerechten naar gerechten met wat meer textuur of smaak.

  • Extra info

Het was nooit de bedoeling van wijnmaker Olivier Ramé en zijn echtgenote Stéphanie om dit type wijn te maken. We verklaren ons nader: eigenlijk is hij tegen het gebruik van hout, dit omdat hij zowel terwaar als druif wilt laten spreken. Doch onder invloed van bepaalde markten, gingen ze overstag met een geweldig resultaat tot gevolg. Préjugés betekent letterlijk vooroordeel en nu geven ze zelf toe dat bepaalde vooroordelen hebben niet altijd erg slim is.

  • Producent

Maison Ventenac werd midden jaren 70 opgericht door de schoonvader van huidig wijnmaker en eigenaar Olivier Ramé. Het is gelegen in Cabardès, een regio met een vrij uniek microklimaat. We zitten hier met invloeden van zowel Middelandse Zee als Atlantische oceaan. Ook de Pyreneeën liggen niet veraf om hun invloed uit te oefenen. Er wordt sinds jaar en dag gewerkt met een gezonde filosofie. Eerbied voor natuur, specifieke terroir laten spreken, een gezonde druif kweken. Tussen 2000 en 2010 deed hij ervaring op in verschillende wijnregio’s in binnen-en buitenland.